Αγαπητό troktiko.
Με αφορμή την ανάρτησή σου
Δίνουν bonus απουσίες στους μαθητές αν βγάλουν μεγάλο μέσο όρο, θα μου επιτρέψεις μερικές γενικότερες σκέψεις.
Το γεγονός της τόσο μεγάλης αναγνωσιμότητας των κειμένων σου, σου δημιουργεί, θεωρώ, μια μεγάλη ευθύνη, μεγαλύτερη από όσο άλλων, απέναντι στους αναγνώστες σου όσον αφορά στην εγκυρότητα αυτών που παρουσιάζεις.
Θα είναι πάρα πολλοί, μπορώ να υποθέσω, που, διαβάζοντας αυτό το κείμενο, όχι μόνον θα κούνησαν το κεφάλι τους, αλλά θα έμειναν με την εντύπωση ότι η καταγγελία για την αυθαιρεσία των κάποιων καθηγητών, είναι αληθινή και αποτελεί άλλο ένα δείγμα της ηθικής κατάπτωσης της κοινωνίας.
Ένα κείμενο που έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, είναι σίγουρο ότι αποτυπώνεται πολύ πιο ισχυρά στο μυαλό, από χίλιες εξηγήσεις που μπορεί να είναι -και στην προκειμένη περίπτωση είναι- βάσιμες. Αποτέλεσμα.
Ενισχύεται η διαμόρφωση της πεποίθησης πως όλα είναι μπάχαλο, και αμβλύνονται οι αντιστάσεις απέναντι σε πειρασμούς, που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στο διάβα μας.
Η παρουσίαση της ενέργειας των καθηγητών του ΕΠΑΛ της Κέρκυρας, είναι τουλάχιστον ατυχής.
Οι καθηγητές, δεν έκαναν τίποτα άλλο, παρά να ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ τους γονείς, για αυτά που προβλέπουν οι Νόμοι του Κράτους. (Αυτά που γράφουν στην Υπεύθυνη Δήλωση, είναι μέρος των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος που ισχύει για ΟΛΑ τα σχολεία).
Επομένως, όχι μόνον δεν είναι καταγγελτέοι, αλλά πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ τους γονείς.
Αντί όμως της σιωπηρής έστω επιβράβευσης, έρχεται μια ΑΒΑΣΙΜΗ καταγγελία, και το χειρότερο, γεννιέται η πεποίθηση ότι άλλος ένας θεσμός αυθαιρετεί. (και επομένως μας δίνει και εμάς άλλοθι να αυθαιρετούμε)
Και κάτι ακόμα.
Ο αναγνώστης σας,
που θέλησε να δικαιολογήσει την κατάσταση, ως πρώην μαθητής, τα έκανε μάλλον χειρότερα! Δεν θέλω να πω περισσότερα.
Απλώς θέλω να τον διαβεβαιώσω και αυτόν και κάθε άλλον, ότι οι καθηγητές του Λυκείου, ΝΑΙ μπορούν να χειριστούν οποιοδήποτε θέμα, από εκείνα των πανελληνίων εξετάσεων.
Το ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις που μπορεί να έχουν οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι αλήθεια, αλλά οφείλεται σε κάτι πολύ απλό.
Σκοπός του Λυκείου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να περάσουν όλοι οι μαθητές στα Πανεπιστήμια.
Αυτός είναι
στόχος ορισμένων μαθητών. (Όχι όλων απαραίτητα).
Οι
σκοποί του Λυκείου έχουν καθοριστεί από τους Νόμους του Κράτους (Ν.1566/85) και είναι πολύ ευρύτεροι από τον στόχο των μαθητών.
Κατά συνέπεια, όταν θέλουμε να αξιολογήσουμε ένα θεσμό, σωστό είναι να παίρνουμε υπόψη μας, τους σκοπούς που από τους Νόμους έχει οριστεί να υπηρετεί ο θεσμός, και όχι αυτούς που εμείς νομίζουμε ότι υπηρετεί..