Ορθότατα λοιπόν το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο, ζητώντας από τους διευθυντές των σχολείων (δηλαδή από τους υπαλλήλους της Πολιτείας) να σταματήσουν να καλούν ιερείς στο σχολείο για να γίνεται εξομολόγηση σε ώρες μαθημάτων.
Εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο που πρέπει να ξεκαθαρίσει: Σε αντίθεση με όσα «θρησκεγερτικά» δήλωσε ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής π. Θωμάς Συνοδινός, δεν τίθεται θέμα «εξοστρακισμού της Εκκλησίας από τα σχολεία και την κοινωνία». Απλώς το υπουργείο Παιδείας, ως οφείλει, έδωσε εντολή να διαφυλαχθεί το... ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας.
Το φαινόμενο να σταματούν τα μαθήματα, δήθεν για εξομολόγηση, δεν συνάδει με μια σύγχρονη παιδεία. Γι’ αυτό και απλώς έδωσε εντολή στους διευθυντές των σχολείων να κάνουν τη δουλειά τους. Και δουλειά τους δεν είναι οι εξομολογήσεις ή τα βαφτίσια, αλλά να εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά θα μαθαίνουν όσο περισσότερα γράμματα γίνεται. Δεν τίθεται καν ζήτημα ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Είναι ένα απλό ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων...
Επρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι οι δημόσιοι λειτουργοί παλεύουν να μεγιστοποιήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο και οι θρησκευτικοί λειτουργοί να προσελκύσουν νέους στην Εκκλησία. Με άλλα λόγια, και οι διευθυντές δεν καλούσαν ιερείς στα σχολεία, αλλά ούτε οι ιερείς θα πήγαιναν...
Από την Καθημερινή
Σε... εξομολόγηση καλεί την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου η Ιερά Σύνοδος μετά την εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα του υπουργείου, Κ. Ράμμα, με την οποία σταματάει το μυστήριο της εξομολόγησης που άτυπα γινόταν στα σχολεία.
«Η ανωτέρω απόφαση στρέφεται εναντίον των ίδιων των παιδιών και έρχεται να τους στερήσει τη μοναδική δυνατότητα να "ακουμπήσουν" στον ιερέα τα πολύ δύσκολα και ενίοτε εκρηκτικά προβλήματά τους», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ιεράρχες μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) που συνεδρίασαν χθες και ασχολήθηκαν με το θέμα.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «η Ιερά Σύνοδος δι' ειδικού εγγράφου της προς την κ. υπουργόν Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εκφράζει την ευχή να τεθεί το πραγματικό συμφέρον των παιδιών υπεράνω πάσης άλλης σκοπιμότητος». Τρεις επιστολές του Συνηγόρου του Πολίτη προς το υπουργείο Παιδείας και κάποια παράπονα διευθυντών σχολείων οδήγησαν τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Κώστα Ράμμα στη σύνταξη εγκυκλίου με την οποία ουσιαστικά καταργεί την εξομολόγηση στα σχολεία.
Η αντίδραση της ΔΙΣ, που συνεδρίασε χθες, δεν θύμιζε σε τίποτα τους υψηλούς τόνους του παρελθόντος, όπως στο θέμα των ταυτοτήτων. Μόνο κάποιοι αρχιερείς δήλωσαν την αντίθεσή τους με δηλώσεις που έκαναν.
Κόντρα με τον Συνήγορο
Ωστόσο, μια άλλη δήλωση που φέρεται να έκανε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Κώστας Ράμμας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας προκάλεσε την αντίδραση στελεχών του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο κ. Ράμμας φέρεται να είπε ότι υπέγραψε την εγκύκλιο γιατί «στο υπουργείο είχαν έλθει διευθυντές παραπονούμενοι για το ζήτημα. Επίσης γονείς είχαν προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφάσισε ότι δεν πρέπει να γίνεται εξομολόγηση στα σχολεία. Η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Το υπουργείο συνεκτίμησε τα δεδομένα και κατέληξε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση λόγω ελλείψεως του απαραίτητου κλίματος ηρεμίας και γαλήνης. Η πολιτεία δεν θέλει να εξοβελιστεί η Εκκλησία από την εκπαίδευση. Κανείς δεν το επιδιώκει αυτό από πλευράς κυβερνήσεως και πάνω από όλα το υπ. Παιδείας, το οποίο απέδειξε την έγνοια του για την Εκκλησία με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση».
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Ράμμας διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε απόφαση του Συνηγόρου που έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι έκανε τις υπόλοιπες δηλώσεις. Στο Συνήγορο του Πολίτη, όταν πληροφορήθηκαν όσα φέρεται να είπε ο κ. Ράμμας αναρωτιόνταν γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν εφαρμόζει όλες τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής εάν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
«Εχουμε ζητήσει για παράδειγμα από το υπουργείο να εξαιρούνται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι μαθητές το ζητούν και όχι μόνο οι ετερόδοξοι. Να απαντούν επίσης -ακόμη και αρνητικά- σε όλες τις αιτήσεις που γίνονται για ευκτήριους οίκους ετεροδόξων, κάτι που δεν κάνουν πολλές φορές», έλεγαν στην «Ε».
Οι ίδιοι πρόσθεταν ότι οι αποφάσεις του Συνηγόρου δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, και αυτό προκύπτει από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εκείνο που απομένει να δει κανείς είναι η συνέχεια του θέματος και αν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και οι συνοδικοί ιεράρχες είναι διατεθειμένοι να υψώσουν τους τόνους.
Από την Eλευθεροτυπία
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2006
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου