αλλά για να ζήσουν θέλουν μάθηση
H διαρκής εξάσκηση των διανοητικών μας δεξιοτήτων δρα σαν ασπίδα για την υγεία του εγκεφάλου και μας προστατεύει από τη γεροντική άνοια. Αυτό, βέβαια, οι ερευνητές το γνωρίζαν από αρκετό καιρό. Αγνοούσαν, όμως, για ποιο λόγο συμβαίνει. Ενας πιθανός λόγος αποκαλύφθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο Νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Οπως διαπιστώθηκε από την εργασία των Αμερικανών επιστημόνων χιλιάδες νέοι νευρώνες αναπτύσσονται καθημερινά στον εγκέφαλο κάθε ενήλικου πειραματόζωου. Τα καινούργια κύτταρα, όμως, διατηρούνται ζωντανά μόνον εφόσον τα ζώα «εξασκούν» τον εγκέφαλό τους, αν μαθαίνουν κάτι. Αντιθέτως, στα οκνηρά πειραματόζωα, τα νέα κύτταρα πεθαίνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες (πλήρες κείμενο>>>).
(The Economist, Καθημερινή, 27/10/06)
1 σχόλιο:
Νομίζω ότι η έκφραση του άρθρου "χιλιάδες νέοι νευρώνες αναπτύσσονται καθημερινά στον εγκέφαλο καθε ενήλικου πειραματοζώου" αφήνει την εντύπωση ότι χιλιάδες ώριμοι και πλήρως λειτουργικοί νευρώνες αναπτύσσονται καθημερινά κλπ κλπ.
Δεν είναι έτσι. Στα ποντίκια υπάρχουν πολλές, εντάξει ας πούμε ότι είναι χιλιάδες, πρόδρομες μορφές κυττάρων που υπό κάποιες συνθήκες και προυποθέσεις, τις λεπτομέρειες των οποίων ακόμα αγνοούμε, μεταναστεύουν σε μια ορισμένη περιοχή που ονομάζεται ιππόκαμπος και διαφοροποιούνται σε νευρικά κύτταρα. Αυτό δείχνει σε γενικές γραμμές η έρευνα.
Αν γενικα στον εγκεφαλο μας είχαμε χιλάδες νεους νευρώνες καθημερινώς, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα των νευροεκφυλιστικών ασθενειών εδώ και καιρό.
Αυτό το πεδίο έρευνας είναι πάντως καταπληκτικό!
Δημοσίευση σχολίου